Vad kostar det egentligen att bygga ett hus?

Att bygga hus handlar inte så mycket om fakturering och faktureringsprogram, men det handlar i allra högsta grad om ekonomi. Därför vill vi som jobbar med ekonomi också lyfta frågan - Vad kostar det att bygga hus? Det finns några faktorer som spelar in:

  • Läget: Platsen där du tänkt bygga påverkar inte priset på huset. Däremot påverkar det tomtpriset. En tomt på Lidingö kan kosta flera miljoner medan en tomt i Töreboda kan köpas för under 100 000 kronor. 
  • Storleken: Vill du bygga ett hus på 300 kvm så blir det givetvis dyrare än att bygga en mindre villa på 100 kvm. Storleken HAR betydelse när det handlar om huspriser. 
  • Standard: Handslipat ekgolv eller fabrikstillverkade klickgolv är bara en liten detalj som kan påverka husets slutpris. De val du gör för interiör påverkar mycket mer än du tror. 

Svårt att sätta en summa

Som ni märker är det mycket svårt att säga exakt vad ett hus kostar att bygga. Vi rekommenderar att man kollar in hos olika företag som säljer hus, och där ber om en offert för vad ett hus kostar i det område där du vill bygga. Ska man ändå sätta ett pris mellan tumme och pekfinger så räkna med en kostnad på minst 2 miljoner och upp till nästan hur mycket som helst. Välj totalentreprenad för smidigast husbygge, och se till att du får en offert som täcker samtliga kostnader innan du skriver kontrakt. 

5 Dec 2019